dinsdag 2 augustus 2011

Waar het warm water werd uitgevonden (of ontdekt)


Na een kort bezoek aan de imposante Hallgrimskerk en het prachtige beeldhouwwerk 'Solfar' aan de oever van de Videyar-baai, rijden we het binnenland in.
De eerste stop is Pingvellir waar de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen elkaar ontmoeten (heeft iemand dit begrepen ?), maar waar ook de bakermat van de IJslandse geschiedenis ligt, de Alping. Na een wandeling door de breuklijn van de twee continenten rijden we verder naar Geysir.
Hier zien we een ander spektakel van het IJslandse circus: de heetwaterspuitende 'Strokkur'. Dit is de kleinere broer van 'Geysir' die het ongeveer 100 jaar geleden heeft laten afweten na een aardbeving in dit gebied.
Strokkur is iets kleiner dus, maar zeker indrukwekkend en spannend. In een gat van 1 meter diameter staat het water onrustig te borrelen. Om de 4 à 6 minuten wordt dan een grote luchtbel gevormd die uiteenspat waarna een 10 tot 15 meter hoge straal de lucht inspuit. De stank van zwavel moet je erbij nemen.
De laatste attractie voor vandaag is Gulfoss. De tweetrapswaterval komt met een daverend lawaai in de 21 meter diepe kloof terecht. Het is een toeristische klassieker maar het geeft voldoening hem gezien te hebben.

Geen opmerkingen: